Periodic  AndorraPedro Duque inaugura X Simposio SEMA en Andorra
Ni Andorra té previst cap projecte espacial, ni Pedro Duque s’ha fet resident al Principat. La presència ahir de l’astronauta espanyol al Centre de Congressos de la capital va ser justificada per inaugurar el 10è Simposi de Medicina Aeroespacial que s’està celebrant des d’ahir i fins avui. Una seixantena d’especialistes i metges participen en aquest esdeveniment, organitzat per la Societat Espanyola de Medicina Aeroespacial (SEMA) i patrocinat per BIBM, que se celebra per primer cop a Andorra, coincidint amb el 40è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna.
Duque va fer una conferència amena, interessant i plena d’anècdotes que va despertar la curiositat de molts dels professionals especialitzats en la Medicina Aeroespacial i fins i tot en alguns alumnes d’Infermeria de la Universitat d’Andorra els quals després van participar en el torn de preguntes.
L’astronauta va explicar, entre altres qüestions, quines possibilitats es tenen en una nau quan està a l’espai per poder atendre alguna emergència mèdica, una qüestió que sol ser poc usual. La formació dels pilots i dels astronautes en medicina és important per poder entubar o treure una via i administrar medicaments. Duque va explicar que la ingravidesa dificulta moltes de les accions que poden resultar necessàries per salvar una vida, com pot ser un massatge cardíac. Tot i això, l’avanç en les tecnologies és el que millora cada cop més possibilitats, com ara la «telemedicina», on els enginyers i pilots que estan a l’espai utilitzen un llenguatge semblant al de l’equip mèdic, que des de la Terra dóna instruccions. «El més important no està a la mà, sinó al cap, per poder transmetre els coneixements», va dir Duque, qui va relatar una experiència pròpia on va poder trobar la pròstata a un dels tripulants.
La ingravidesa, però, és molt útil per fer experiments en l’àmbit del pulmó i els sistemes neurològic i cardiovascular.
El turisme espacial va ser un dels altres temes que es van tractar a la conferència de l’astronauta, qui va dir que l’estació espacial s’està preparant per d’aquí a un any i mig comercialitzar vols de quatre minuts i mig d’ingravidesa, els quals també seran utilitzats per fer experimentació biològica. Un turisme que ara serà accessible
«a uns pocs rics bojos», tal com va dir Duque, igual que va passar en una època històrica amb els avions. La crisi econòmica no pot aturar aquests avanços, «perquè, a més de pal.liar la situació dels més desafavorits en una crisi, el segon factor a tenir en compte és el de continuar invertint en el desenvolupament i les tecnologies per donar possibilitats a l’economia», va argumentar l’astronauta.
Duque va remarcar que serà la Xina, sobretot, i l’Índia, com a potències emergents, les que marcaran l’inici de la nova carrera espacial. La demostració del poder entre els països és la que provoca l’interès per invertir en l’espai. Un fet lamentable, perquè, segons Duque, «la carrera espacial hauria de ser un objectiu a explorar».
pgallego@andorra.elperiodico.com